Birgit Hedstrøm

Mette Marie Hansen

Jul hos Mette Marie i Svendborg omkring år 1900

" I stuen ud mod Vestergade, der havde hvidskurede gulve, var der kun ild i kakkelovnen juleaften. Mette Marie satte en buket grangrene derind og de hvide krysantemer, som hun havde gravet op da frosten kom og derefter sat i en spand med jord. Hun satte også æbler på kakkelovnen.

Da Agnes, Mette Maries yngste datter var omkring 4 år gammel, sad hun en eftermiddag dagen før juleaften, på husets trappesten og betragtede de forbipasserende og hestevognene der fra tid til anden bumpede henover de toppede brosten. Medens hun sad der, skete det at en bekendt af familien, fru sagfører Schrai kom forbi.

Fru Schrai udbrød "Du må ikke da ikke sidde der og fryse, lille "Dutse", så bliver du syg til jul,- nu skal du jo have juletræ i morgen". Agnes fortalte, at det skulle hun nu ikke, men hendes mor satte grangrene ind i stuen.

Næste eftermiddag kom sagfører Schrais to sønner til hjemmet og afleverede et juletræ pyntet med julestads og lys.

Lille Agnes forelskede sig fuldstændigt i en gul måne, der hang på træet og drømte om, at den skulle blive hendes.  "Ja" sagde Mette Marie " I aften skal du få den".

Åh! hvor der dog var længe til det blev aften og spise kunne Agnes næsten ikke, trods det, at hun havde glædet sig sådan til de stegte ben. Endelig fik Agnes sin måne og der var lagt figner i og aldrig syntes hun, at hun havde oplevet noget lignede.

Da hun skulle i seng, ville hun have månen med sig, men Mette Marie tog den og glattede den ud, for fru Schrais drenge havde af deres mor fået besked på at sige, at lille Dutse nok skulle få et juletræ igen til næste jul og så syntes Mette Marie, at de nok hellere måtte levere kurve og pynt tilbage, så fru Schrai ikke igen skulle have den udgift til næste år. –"

Denne dejlige historie er oprindelig fortalt af Mette Maries yngste datter Agnes med kælenavnet "Dutse", i en alder af 81 år. Historien er genfortalt til mig af Ulla Spange, der ligesom jeg er tipoldebarn af Mette Marie og hendes rebslager Adolph Julius Larsen.

Mette Maries historie

Rebslagerparet med min oldemor Klara ude til højre. Konfirmanten ude til venstre er parrets yngste datter Agnes. Billedet er fra ca. 1904

Mette Maries far var daglejer og indesidder. En indesidder/inderste sidder i et lejet hus. Indesidderens bolig er et lille hus eller værelse bygget på bøndergårdenes grund og beliggende ved "gaden" eller landevejen gennem landsbyen uden jordtilliggende, andet end en lille køkkenhave. Det var håndværksfolk og arbejdere der boede i disse huse.

Mette marie er født d. 6. maj 1845 i Stenstrup sogn på Fyn.

Mette Marie flyttede til Langhøj Mølle, hvor hun tidligt gik til hånde. Årstallet er ikke helt sikkert, men da hun bliver konfirmeret 2. oktober 1859 bor hun hos sin plejefar Møller Peder Hansen på Langhøj Mølle. Langhøj Mølle er også kendt som den daværende Lunde Friskole .

Fra Langhøj Mølle kommer Mette Marie i 1860 til Frands Hansen gård i Stenstrup, hvor hun dog ikke kan have været ret længe, idet hun allerede 1. november 1860 rejser til Rantzausminde ved Egense hos lærer Peder Pedersen og hustru Mette Marie . Peder Pedersen var i Stenstrup på Lunde skole til 13. oktober 1859, hvor han blev han lærer på Rantzausminde skole. Lunde skole skal ikke forveksles med Lunde friskole. På Lunde skole gik i 1860 ca. 120 børn.

På et tidspunkt mellem 1860 og 1865 rejser Mette Marie til lærerens kones forældre, Christian Christensen og Karen Madsdatter i Stenstrup og her har hun formentlig været været, da hendes mor døde d. 2. september 1864. Hendes madmoder skal have overbragt hende det triste budskab, at hendes mor var død med en besked om, at hun skulle se at få bestilt noget i stedet for at stå og tude eftersom hendes mor jo ikke blev levende af det. Sådan...

D. 1. september 1865 skifter Mette Marie plads og kommer til Garver Lerche i Svendborg og det må være her omkring hun møder sin mand Rebslager Adolf Julius Larsen.

Mette Marie og hendes rebslager får ialt 13 børn.